Thursday 22 September 2016

Πατατοκροκέτες με ζαμπόν


Τα μεζεδάκια είναι από τις αγαπημένες μου παρασκευές στην κουζίνα.
Μου δίνουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω διάφορα υλικά, κάθε φορά και διαφορετικά με ωραίο αποτέλεσμα.
Κάποιες φορές αξιοποιώ υλικά που παραμένουν στο ντουλάπι ή στο ψυγείο και περιμένουν να πάρουν την θέση τους σε κάποια από τις συνταγές μου.
Σήμερα θα σας δείξουμε ένα πανεύκολο μεζεδάκι που μπορεί να φτιαχτεί οποιαδήποτε εποχή.
Αν έχουμε καλεσμένους για μια μπυρίτσα ή κρασάκι, μπορούμε να ετοιμάσουμε το μείγμα για τις πατατοκροκέτες από το μεσημέρι και να το φυλάξουμε στο ψυγείο σκεπασμένο.
Αυτό μας εξυπηρετεί και κατά έναν δεύτερο λόγο. Το μείγμα μας θα κρυώσει και θα σφίξει τόσο όσο χρειάζεται για να το πλάσουμε εύκολα αργότερα.
Η ντοματούλα δίνει χρώμα στις πατατοκροκέτες και το γλυκό κεφαλοτύρι νοστιμιά.
Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που προστίθενται μας δίνουν ένα ωραίο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.
Ας δούμε παρακάτω πως θα ετοιμάσουμε το μεζεδάκι μας!

Θα χρειαστούμε:
3/4 του κιλού πατάτες
1-2 φέτες ζαμπόν (όποιο προτιμάμε)
1 μικρή ντομάτα
1 μέτριο αυγό
4 κουταλιές τριμμένο γλυκό κεφαλοτύρι
μισό κουταλάκι ρίγανη
1/4 - 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
φρέσκο γάλα (όσο χρειαστεί)
Για το πανάρισμα
1 αυγό
3/4 φλ. γάλα φρέσκο
λίγο αλάτι
αλεύρι γ.ο.χ.
τριμμένη φρυγανιά
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες ως να μαλακώσουν και να μπορούμε να τις λιώσουμε σε πουρέ.
Πλένουμε και καθαρίζουμε μια μικρή ντομάτα. Αφαιρούμε τους σπόρους. Δεν χρειάζεται να την ξεφλουδίσουμε. Κόβουμε την ντομάτα σε μικρά καρεδάκια και την αφήνουμε στην άκρη.
Αφού βράσουν οι πατάτες τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε ευρύχωρο μπολ. Με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ τις λιώνουμε κάνοντάς τες πουρέ.
Κόβουμε το ζαμπόν σε καρεδάκια και τα προσθέτουμε στις πατάτες.
Προσθέτουμε και τα καρεδάκια της ντομάτας.
Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα το τριμμένο γλυκό κεφαλοτύρι.
Προσθέτουμε επίσης την ρίγανη, την γλυκιά πάπρικα, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και δοκιμάζουμε το μείγμα. Προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το ενοποιούμε και αυτό στο μείγμα της πατάτας.
Εάν δούμε ότι το μείγμα είναι αρκετά σφιχτό, προσθέτουμε όσο φρέσκο γάλα χρειάζεται ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα μέτριο σε πυκνότητα μείγμα που θα πλάθεται.
Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι αν έχει, ή με πλαστική μεμβράνη.
Όταν πρόκειται να τηγανίσουμε τις πατατοκροκέτες θα κάνουμε τα εξής:
Χρειαζόμαστε ένα βαθύ πιάτο, δύο ρηχά και μια πιατέλα καλυμμένη με χαρτί κουζίνας. Εκεί θα βάλουμε τις πατατοκροκέτες που θα τηγανίσουμε.
Στο ένα ρηχό πιάτο θα βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Στο άλλο ρηχό πιάτο τριμμένη φρυγανιά. Στο βαθύ πιάτο θα βάλουμε το φρέσκο γάλα, το αυγό και λίγο αλατάκι.
Με ένα πιρούνι χτυπάμε το αυγό με το γάλα καλά, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
Πλάθουμε τις πατατοκροκέτες μας στο μέγεθος και το σχήμα που θέλουμε.
Τις αλευρώνουμε αρχικά, κατόπιν τις βρέχουμε στο μείγμα του αυγού και τέλος τις καλύπτουμε καλά με τριμμένη φρυγανιά.
Μπορούμε βοηθητικά να έχουμε στον πάγκο μας ένα ταψάκι και να τις τοποθετούμε μέσα ως να τις τηγανίσουμε.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό σπορέλαιο να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αν δηλαδή το μάτι της κουζίνας μας έχει διαβάθμιση από το 1 ως το 9, εμείς θα το ρυθμίσουμε στο 7.
Αφού ζεσταθεί καλά το σπορέλαιο ρίχνουμε μία μία τις πατατοκροκέτες μας σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, για να μην κολλήσουν η μία με την άλλη.
Τις τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές, να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε στην πιατέλα με το χαρτί κουζίνας που έχουμε προετοιμάσει.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.
Εγώ πάντως που τις δοκίμασα και κρύες, ήταν ωραιότατες!!
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...